Kezelések

3D Scoliosis ter√°pia (Schroth)

A h√°romdimenzi√≥s scoliosis ter√°pi√°t Katharina Schroth fejlesztette ki az 1900-as √©vek elej√©n. Schroth saj√°t gerinc√©n k√≠s√©rletezte ki, hogyan tudja gerincferd√ľl√©s√©t √©s bordap√ļpjait korrig√°lni, √≠gy sz√ľletett meg a Schroth Ter√°pia.

A ter√°pia c√©lja a gerinc maxim√°lis akt√≠v ny√ļjt√°s√°val annak felegyenes√≠t√©se, h√°romdimenzi√≥s forgat√≥ l√©gz√©ssel a t√∂rzs visszaforgat√°sa k√∂z√©pre valamint a korrig√°lt testhelyzet megtart√°sa mellett v√©gzett izomerŇĎs√≠t√©s √©s ny√ļjt√°s. A terapeut√°val megtanult korrekci√≥s helyzetek be√©p√≠thetŇĎk a h√©tk√∂znapi √©letbe, √≠gy 24 √≥r√°n √°t v√©gezhetŇĎ a ter√°pia.

A gyakorlatokkal a hib√°s tart√°s korrekci√≥ja, a belsŇĎ testk√©p normaliz√°l√°sa a c√©l. Nagyon hat√©kony manu√°lter√°pi√°val kieg√©sz√≠tve.


Craniosacralis ter√°pia

A ter√°pia Dr John Upledger nev√©hez fŇĪzŇĎdik, aki az 1970-es √©vekben felfedezett a szervezetben egy harmadik √∂n√°ll√≥ ritmussal rendelkezŇĎ √©lettani rendszert, amit craniosacralis ritmusnak nevezett el.

A rendszert az agyi folyad√©k (liquor) szab√°lyos termelŇĎd√©s√©nek mechanizmusa mŇĪk√∂dteti, mely a testen b√°rhol kitapinthat√≥. Ha a sz√∂vetekben valahol blokk k√©pzŇĎdik (testen, koponyacsontok k√∂z√∂tt), akkor a craniosacralis ritmusban v√°ltoz√°s k√∂vetkezik be.

A ter√°pia ezt pr√≥b√°lja helyre√°ll√≠tani mikromanipul√°ci√≥val, mely a koponyacsontok k√∂z√∂tti fiziol√≥gi√°s elmozdul√°st √°ll√≠tja vissza, illetve a test k√∂tŇĎsz√∂vetes rendszer√©ben l√©vŇĎ k√≥ros fesz√ľlts√©geket oldja.

BŇĎvebb inform√°ci√≥: www.upledger.hu


Fascia ter√°pia

A fascia a bŇĎr√ľnk alatt elhelyezkedŇĎ k√∂tŇĎsz√∂vet, mely az eg√©sz test√ľnket beh√°l√≥zza, bebor√≠tja az izmokat √©s a belsŇĎ szerveket. A fasci h√°l√≥zat biztos√≠tja, hogy a k√≠v√°nt fizikai teljes√≠tm√©nyt meg tudjuk val√≥s√≠tani.

Izoms√©r√ľl√©sek, csontt√∂r√©sek ut√°ni immobiliz√°ci√≥ eset√©n a fascia h√°l√≥zatban v√°ltoz√°sok (r√∂vid√ľl√©sek, megvastagod√°sok) mennek v√©gbe, melyet ha a rehabilit√°ci√≥ sor√°n nem kezel√ľnk manu√°lis technik√°val, akkor a k√≠v√°nt eredm√©nyt (√≠z√ľleti mozg√°sfunkci√≥ helyre√°ll√≠t√°sa) nem kapjuk meg.

A terapeuta speci√°lis fog√°sokkal tudja laz√≠tani a fasci√°t, amely jobb izomfunkci√≥t, √©s szabadabb mozg√°st eredm√©nyez. Ezt kieg√©sz√≠thetj√ľk az SMR henger alkalmaz√°s√°val, melynek haszn√°lat√°t a terapeuta betan√≠tja, √©s a beteg az otthon√°ban is tudja alkalmazni.

Sportol√≥k a sporttev√©kenys√©g elŇĎtt √©s ut√°n hat√©konyan alkalmazhatj√°k!


Gyógytorna

A mozgás szervrendszerben bekövetkezett elváltozások helyreállításával foglalkozó aktív és passzív módszer.

A torna sor√°n t√∂reksz√ľnk a teljes √≠z√ľleti funkci√≥ helyre√°ll√≠t√°s√°ra, √©s a megfelelŇĎ izomerŇĎ el√©r√©s√©re.


McKenzie ter√°pia

Egy mechanikai m√≥dszeren alapul√≥ diagn√≥zis √©s ter√°pia, melyet Robin McKenzie √ļj-z√©landi gy√≥gytorn√°sz fejlesztett ki a az 1980-as √©vekben.

Der√©k, nyak, h√°t √©s a v√©gtag√≠z√ľletek probl√©m√°in√°l alkalmazhatjuk. A ter√°pia l√©nyege, hogy tal√°ljunk egy olyan mozg√°sir√°nyt, mely a f√°jdalmat cs√∂kkenti, a mozg√°startom√°nyt pedig n√∂veli.

Ezzel a gyakorlattal a beteg √∂nmag√°t kezeli otthon√°ban is. Miut√°n meggy√≥gyult, prevent√≠ve haszn√°lja a probl√©ma √ļjra kialakul√°s√°nak megelŇĎz√©s√©re.


Medical flossing

Egy √ļj kezel√©si forma Magyarorsz√°gon a rehabilit√°ci√≥ban. Alapelve szerint a fasciah√°l√≥ r√©tegei k√∂z√∂tt letapad√°sok j√∂nnek l√©tre, s√©r√ľl√©sek illetve kr√≥nikus f√°jdalmak eset√©n.

Ilyenkor, ha ezen letapad√°sok nincsenek kezelve, megrekedhet√ľnk a rehabilit√°ci√≥ban. A ter√°pia egy rugalmas gumiszalagot haszn√°l az √©rintett testr√©szre feltekerve, az elv√°ltoz√°s f√ľggv√©ny√©ben k√ľl√∂nb√∂zŇĎ ny√ļjtotts√°gi ar√°nyban.


Medical taping

A kinesio tape ter√°pia egy hat√©kony m√≥dszer a mozg√°sszervi probl√©m√°k kezel√©s√©ben. A kineziol√≥giai tapasz egy rugalmas anyagb√≥l k√©sz√ľlt szalag, mely a bŇĎrre ragaszthat√≥ (semmilyen gy√≥gyszert nem tartalmaz).

A bŇĎrben levŇĎ receptorokra gyakorolt hat√°s√°val tudjuk el√©rni a f√°jdalom, duzzanat √©s izomfesz√ľl√©s cs√∂kken√©s√©t, illetve izomerŇĎ n√∂vel√©st.


Perifériás idegmobilizáció

A m√≥dszer l√©nyege, hogy a terapeuta speci√°lis tesztek seg√≠ts√©g√©vel felt√©rk√©pezi a perif√©ri√°s idegek mŇĪk√∂d√©s√©t √©s √°llapot√°t, majd egy√©nre szabott mozg√°ssorokkal √©s fog√°sokkal seg√≠t az adott probl√©m√°n.

A ter√°pia c√©lja a perif√©ri√°s idegek gyullad√°s√°nak a cs√∂kkent√©se, blok√°djainak megsz√ľntet√©se, mozg√°sterjedelem n√∂vel√©se, f√°jdalomcs√∂kken√©s el√©r√©se.


Manu√°lter√°pia

A manu√°lis ter√°pia a t√°maszt√≥-mozgat√≥ szervrendszer reverzibilis mŇĪk√∂d√©szavarainak diagnosztik√°j√°val √©s ter√°pi√°j√°val foglalkozik. Alapj√°t a csontkov√°cs mesters√©g, az oszteop√°tia √©s a kiropraktika alkotja.

A vizsg√°l√≥ √©s kezelŇĎ fog√°sokat az orvosok jelentŇĎsen tov√°bbfejlesztett√©k √©s tudom√°nyos alapokra helyezt√©k. A manu√°lis ter√°pia a panaszok kiv√°lt√≥ ok√°nak hely√©t, √©s a funkci√≥k√°rosod√°s√©rt felelŇĎs sz√∂veti strukt√ļr√°t (√≠z√ľlet, izom, k√∂tŇĎsz√∂veti k√©plet, idegi k√©plet) √°llap√≠tja meg.

A terapeuta felállít egy funkcionális diagnózist, ez alapján egy egyénre szabott kezelési tervet határoz meg.

Milyen esetekben segít?

 • k√ľl√∂nb√∂zŇĎ √≠z√ľleti f√°jdalmak, korl√°tozotts√°g
 • izomf√°jdalom
 • gerinc degenereat√≠v elv√°ltoz√°sai (csigolya meszesed√©s) k√∂vetkezt√©ben kialakul√≥ nyaki, h√°ti , der√©kf√°jdalom
 • f√°jdalmas, beszŇĪk√ľlt als√≥ √©s felsŇĎ v√©gtag- √≠z√ľleti mozg√°sok
 • gerincs√©rv
 • fejf√°j√°s
 • kivizsg√°lt sz√©d√ľl√©s, f√ľlz√ļg√°s

Ellenjavallatok:

 • daganat
 • friss t√∂r√©s
 • gyullad√°sos folyamat
 • csontritkul√°s
 • v√©rz√©kenys√©g
 • agyi √©rbetegs√©gben szenvedŇĎk